Κατάργηση οκταώρου υπερωρίες χωρίς αμοιβή και άλλα… ωραία....

 

 Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση πριν από το τέλος του έτους, καθώς το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιάννης Βρούτσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την de facto κατάργηση του οκταώρου με τη θεσμοθέτηση δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Τις ανατροπές που δεν πέρασαν δηλαδή στα χρόνια της τρόικας νομοθετεί εν μέσω της πανδημίας η Ν.Δ.

Την έμμεση κατάργηση του οκταώρου και των πρόσθετων αμοιβών για τις υπερωρίες θεσμοθετεί η κυβέρνηση, ότι δηλαδή δεν κατάφερε να επιβάλει στη χώρα επί οκτώ έτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προβλέπεται -μεταξύ άλλων- ότι «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες αδείας». Παράλληλα, αυξάνονται οι ώρες των νόμιμων υπερωριών, ενώ προστίθενται επιχειρήσεις και εργασίες στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται τεράστιες ανατροπές στον οικογενειακό προγραμματισμό για χιλιάδες εργαζομένους, καθώς ο εργοδότης θα έχει δικαίωμα να τους απασχολεί π.χ. 8 ώρες μία ημέρα, 9 ή 10 κατά μέγιστο μία άλλη ημέρα και αντί των νόμιμων προσαυξήσεων στην αμοιβή, να «ανταλλάζει» τις πρόσθετες ώρες εργασίας με λιγότερες μία άλλη ημέρα ή και καθόλου εργασία κάποιες ημέρες, αλλά εντός εξαμήνου.

ΑΎΞΗΣΗ ΥΠΕΡΩΡΙΏΝ

Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου προβλέπει αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, κάτι που εξάλλου περιλαμβάνεται και στο σχέδιο Πισσαρίδη. Έτσι, αντί των δύο «ταχυτήτων» που ισχύουν σήμερα, θα αυξηθούν και στη βιομηχανία από 90 σε 120 ώρες κατ’ έτος, όπως δηλαδή και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Επίσης, αφαιρείται η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ, ενώ καταργείται ο β’ βαθμός διαιτησίας. 

Τέλος, προβλέπεται η θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά να μισθοδοτείται κανονικά.

ΘΕΤΙΚΆ ΣΗΜΕΊΑ

Ενσωματώνοντας τη σχετική κοινοτική οδηγία, το νομοσχέδιο επεκτείνει και στους άνδρες θετικές διατάξεις αναφορικά με τις γονικές άδειες.

Συγκεκριμένα, ορίζεται:

  • άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες ημέρες,
  • πρόσθετη εξάμηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει οκτώ ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας (από τους έξι μήνες οι δύο πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό)
  • άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου έως πέντε εργάσιμες ημέρες ετησίως,
  • άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο) έως δύο εργάσιμες ετησίως,
  • διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.),
  • ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ.
  • και για μονογονεϊκές οικογένειες προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης (επί δύο μήνες από τον τοκετό για το πρώτο παιδί, επί τέσσερις για το δεύτερο και επί έξι για κάθε επόμενο).

Την ίδια στιγμή, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, ενώ προστίθενται στις υποχρεωτικές αργίες η 1η Ιανουαρίου και η 28η Οκτωβρίου.

Επίσης, θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει ως στόχο την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών, και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.

ΠΗΓΗ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΈΥΣΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ ΕΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ  ΜΕ ΑΞΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΕΣ!!!

4.0 ΕΡΓΑΣΙΑ

4.1. Η Ελλήνων Πολιτεία παρέχει εργασία και ασφάλεια σε όλους τους πολίτες μέσα από τη λειτουργία της.
4.2. Η Ελλήνων Πολιτεία ανοίγει τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς ορίζοντες ειδικά με την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία καινοτομιών και τεχνολογίας αιχμής έτσι ώστε να εξασφαλίζεται εργασία με την απόδοση έργου προς αυτήν. Με τη δομή και τη δόμηση της η πολιτεία θα παρέχει πάντα εργασία σε όλους τους πολίτες της
4.3. Οι συνθήκες εργασίας θα είναι με σεβασμό προς το Ανθρώπινο δυναμικό.
4.4. Η αμοιβή θα είναι πάντα με αξιοκρατικό κριτήριο παραγωγικότητας και ποιότητας εργασίας.
4.5. Η περίθαλψη και συνταξιοδότηση των εργαζομένων θα καλύπτεται από ένα ασφαλιστικό ταμείο υψηλοτάτων προδιαγραφών το οποίο θα λειτουργεί πάντα με καθαρή ανταποδοτικότητα. Το ταμείο αυτό θα είναι αυτοδιοίκητο με σκοπό να πραγματοποιεί κερδοφόρες επενδύσεις ώστε να βελτιώνεται η θέση των μετόχων του που είναι οι συνταξιούχοι. Όλα τα υπάρχοντα ταμεία αφού ελεγχθούν θα εξυγιανθούν και θα λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Η λειτουργία της Ελλήνων Πολιτείας μέσω μηχανισμών και νόμων θα είναι η διαχρονική εξασφάλιση της τρίτης ηλικίας. Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο η τρίτη ηλικία για την Πολιτεία. Άνθρωποι γεμάτοι βιωματική σοφία μπορούν να μεταδώσουν τον σπόρο της γνώσης στην επερχόμενη γενιά με σεβασμό για τον άνθρωπο, την Πολιτεία, το περιβάλλον, τον πλανήτη και την Κοσμοθέαση (Κοσμοθέαση είναι οτιδήποτε προσλαμβάνεται από τις αισθήσεις και γίνεται αντιληπτό μέσω της νοητικής διεργασίας ως αληθινό και υπαρκτό).

4.6. Η Ελλήνων Πολιτεία αναγνωρίζει την υποχρέωση να παρέχει τις συνθήκες για την ικανοποιητικότερη διαβίωση σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς το οποίο σκοτώνει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας γιατί τους κονσερβοποιεί σε πανάθλια ιδρύματα που έχουν μόνο κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

4.7. Σε ολόκληρη την Ελλάδα η Ελλήνων Πολιτεία αναλαμβάνει πλήρως την υποχρέωση της έναντι της τρίτης ηλικίας δημιουργώντας πάρκα που θα περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις διαμονής, εγκαταστάσεις ενασχολήσεων και συναναστροφής – επικοινωνίας, αίθουσα σωματικής αγωγής, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ο.κ.

Είμαστε ως Έλληνες υποχρεωμένοι να καταστήσουμε την τρίτη ηλικία αυτάρκη ώστε να μην εξαρτάται από κανέναν και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να την σεβόμαστε.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΕΛΜΑ. 

Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ!!

Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ. ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ.


ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ:https://www.e-synews.gr/wp/tag/idrytiki-diakiryxi/


ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ-ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ:https://www.artemis-sorras.gr/statepower/

ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΕΓΓΡΑΦΑ-ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ:https://www.artemis-sorras.gr/financingproposals/metoches-trapezas-anatolis/

ΚΑΤΑΘΕΣΗ 600 ΔΙΣ-ΕΓΓΡΑΦΑ-ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ:https://www.artemis-sorras.gr/financingproposals/katathesi-600-dis-dolarion/

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΥΨΟΥΣ 2 ΤΡΙΣ 300 ΔΙΣ-ΕΓΓΡΑΦΑ-ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ:https://www.artemis-sorras.gr/financingproposals/chrimatodotisi-ergon-stous-dimous/

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΧΣ-ΕΓΓΡΑΦΑ-ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ:https://www.artemis-sorras.gr/financingproposals/protasi-t-ch-s/

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ:https://www.artemis-sorras.gr/financingproposals/protasis-gia-kipro/

ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:https://www.artemis-sorras.gr/financingproposals/alles-protasis/

ΔΗΜΟΙ:ΟΡΑΜΑ ΕΛΛΑΣ:http://dimoi.oramaellas.gr/

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES &

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook


ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :6934141042

                        

e-mail:ninadimitriou2019@gmail.com


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ e-synews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

https://kosmotheasi.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΤΙ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΕΣ;ΠΩΣ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΕ ΤΟ ΔΝΤ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΑΣ;

ΕΛΛΑΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝΥΜΙΑ (ΟΝΟΜΑΤΑ)

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ - "ΕΣΥ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ"