ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΡΥΚΤΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ-ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

 

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΡΥΚΤΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Υπ. Βουλευτής Ν.Θεσπρωτίας ΙΛΛΥΡΙΑ ΡΑΔΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Παρουσίαση: ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ




ΑΠΟΣΜΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙ  ΑΥΤΟ

Λόγω των μοναδικών τους ιδιοτήτων, η ζήτηση των σπάνιων γαιών τείνει διαρκώς αυξανόμενη. Για παράδειγμα κατά την επόμενη δεκαετία, η ανάγκη για το νεοδύμιο (Nd) και το πρασεοδύμιο (Pr) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 250%, για το λόγο ότι κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί 1 κιλό περίπου νεοδύμιου και δυσπρόσιου, ενώ η αύξηση παραγωγής και πώλησης τους είναι δεδομένη και παραμένει σταθερά και ανοδική

Το 2017 είχαν πωληθεί περίπου 4 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα. Μέχρι το 2030, οι πωλήσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να φθάσουν στα 110 εκατομμύρια το χρόνο. Την ίδια στιγμή για τους μόνιμους μαγνήτες υψηλής αντοχής ανεμογεννητριών 3 MW χρειάζονται 550 κιλά νεοδύμιου και 90 κιλά δυσπρόσιου. Αυτό σημαίνει ότι, για να υπάρξουν διαθέσιμες οι απαιτούμενες ποσότητες, θα πρέπει να εξορύσσονται και να παράγονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σπάνιων γαιών. Σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη, από το 2017-2026 θα χρειαστούν νέα μεταλλεία για την παραγωγή 160.000 τόνων οξειδίων σπανίων γαιών για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες των 40.500 τόνων νεοδύμιου και δυσπρόσιου. Από την άλλη πλευρά το ευρώπιο (Eu), ύττριο (Y), τέρβιο (Tb), λανθάνιο (La) και δημήτριο (Ce) αποτελούν απαραίτητες ΟΠΥ για λαμπτήρες φθορισμού, οθόνες κινητών και μπαταρίες. Το ίδιο βέβαια ισχύει και το λίθιο και το κοβάλτιο. Με άλλα λόγια, χωρίς τις παραπάνω ΟΠΥ, δε θα μπορέσουν να υλοποιηθούν ο οδικός χάρτης προς την ενεργειακή μετάβαση και οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Θα σας αναφέρω μερικά από αυτά και τις χρήσεις τους για τα οποία η Ευρώπη έχει «χτυπήσει» το καμπανάκι ότι θα λείψουν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τα επόμενα χρόνια.

Νεοδύμιο και Δυσπόσιο: Παρασκευή ενός κράματος με το οποίο κατασκευάζονται ισχυροί μαγνήτες που έχουν ελάχιστο βάρος και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στους ηλεκτροκινητήρες υβριδικών μοντέλων

Ίνδιο, τελλούριο και γάλλιο: Κατασκευάζουν μεγάλες ποσότητες φωτοβολταϊκών στοιχείων με λίγες ποσότητες. 

Πλατίνα: πέρα από την χρήση του στην κοσμητολογία που ολοι γνωρίζουμε, χρησιμοποιείται και σε βιομηχανικές διαδικασίες για τη μετατροπή του πετρελαίου σε βενζίνη. Επίσης, χρησιμοποιείται  στην κατασκευή ιατρικού και εργαστηριακού εξοπλισμού

Ρόδιο: Χρησιμοποιείται στην βιομηχανία αυτοκινήτων και ιδιαίτερα στην κατασκευή καταλυτών. Μετατρέπει το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και τους υδρογονάνθρακες, που αποβάλλονται, σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και υδρογόνο.

Παλλάδιο: Γίνεται χρήση του στην κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων, στην κατασκευή κοσμημάτων, στην οδοντιατρική.

Ρήνιο: Χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή τουρμπίνων αεροσκαφών.

Ίνδιο: Γίνεται χρήση του στην κατασκευή επίπεδων οθονών Και στην κατασκευή κινητών. Χρησιμοποιείται επίσης στις συγκολλήσεις μετάλλων.

Ρουθήνιο :Το χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρονικών αντιστάσεων και λοιπών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων υψηλών αντοχών.

Ιρίδιο :Χρησιμοποιείται στην κατασκευή συσκευών και εξαρτημάτων ανθεκτικών στη διάβρωση και στις υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα  τα ηλεκτρόδια και οι θερμοηλεκτρικές γεννήτριες.

Δημήτριο: Κυριότερη εφαρμογή των ενώσεων του είναι η κατασκευή των αμιάντων τύπου "άουερ" που χρησιμοποιούνται σε λυχνίες φωταερίου και σε χρώσεις υάλου και σε είδη κεραμευτικής.



ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑ. ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΠΩΣ:

Δυστυχώς, πολλά γνωστά ευρωπαϊκά κοιτάσματα παραμένουν αναξιοποίητα, με συγκεκριμένα μεταλλευτικά έργα να καθυστερούν ή να έχουν εγκαταλειφθεί από τους επενδυτές τους, για το λόγο ότι εθνικές κυβερνήσεις και τοπικές αρχές, κάτω από την πίεση ορισμένων «περιβαλλοντικών» οργανώσεων, αλλά κυρίως την εμπλοκή διάφορων ακτιβιστικών ομάδων, αρνούνται να παραχωρήσουν τις απαιτούμενες άδειες εκμετάλλευσης και ανάπτυξης τους.

 

ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ Κα. ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΚΙΑ 5 ΧΡΟΝΩΝ.....

ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΡΑ ΜΕΝΕΙ ΟΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ  ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΛΟΓΩ ΧΡΕΟΥΣ??? 


Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑ. ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ…ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΑΛΩΣΤΕ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΕΙΤΕ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ'' ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑNΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ,ΕΝΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ.




ΠΗΓΗ:



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES &

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook


ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :6934141042

                        

e-mail:ninadimitriou2019@gmail.com


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ e-synews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

https://kosmotheasi.com



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΤΙ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΕΣ;ΠΩΣ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΕ ΤΟ ΔΝΤ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΑΣ;

ΕΛΛΑΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝΥΜΙΑ (ΟΝΟΜΑΤΑ)

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ - "ΕΣΥ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ"